Lekko słodkie, z owocami letnimi..w czekoladzie. Moi domownicy jedzą już trzecie takie ciasto w trakcie tygodnia ;) Nie mają dość, a to coś znaczy !
Ciasto nadaje się do śniadania, ale również jako dodatek do kawy czy herbaty.
składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kropla aromatu śmietankowego
łyżeczka cukru wanilinowego
3 jajka
pół szklanki mleka
250g margaryny do pieczenia
kilka owoców mirabelek
składniki na polewę:
1 łyżka margaryny
1 łyżka cukru
1 łyżka mleka
1,5 łyżki kakao
przygotowanie:
W wysokim naczyniu wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, aromat, cukier wanilinowy. Dodać jajka i mleko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zmiksować. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste, dodać jeszcze niewielką ilość mleka.Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej już papierem. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.
Piec w temp. 170stopni przez 45minut. Nie wyjmować ciasta z piekarnika po tym czasie, aby nie opadło. Należy poczekać aż lekko ostygnie.
Ostudzone ciasto zdobimy polewą.
Sposób przygotowania polewy:
Na niewielkim ogniu, w małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier a następnie mleko. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dosypać kakao i ponownie wymieszać. Polewa jest gotowa.
Takie ciacho na śniadanie? Prawdziwa rozpusta ! :)
OdpowiedzUsuńKONKURS- Słodki prezent na Dzień Matki
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie kulinarnym!
Konkurs będzie trwał od dziś (5 maj) do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Idealne na drugie śniadanie, pycha :)
OdpowiedzUsuń