bułeczki z sezamem


 bułeczki z sezamem
Delikatne, jasne bułeczki, które wspaniale komponują się z twarożkiem oraz dżemem.
Wspaniałe do rodzinnego śniadania. Ich przygotowanie jest niezwykle proste ;-)



składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki masła (roztopione, ostudzone)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • ok 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki sezamu
sposób przygotowania:

1. W naczyniu wymieszać łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże. Następnie dodać 2 łyżki mleka. Dokładnie połączyć i pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.

2. Do wyrośniętego ciasta dodać resztę składników. Zagnieść. Odstawić pod przykryciem na ok 20minut.

3. Uformować bułeczki. Posypać sezamem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.

4. Piec ok 20 minut, do zarumienienia - temp. 180 stopni C.

4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają i kuszą, i to jak kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają :P Muszę się w końcu zmotywować i sama upiec jakieś pieczywo :P Czemu nie zacząć od bułeczek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dokładnie! nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo, mm!

    OdpowiedzUsuń